10.1 milionë turistë vizituan Shqipërinë në vitin 2023

10.1 milionë turistë vizituan Shqipërinë në vitin 2023. Turistët vinin nga gjashtë kontinente, kryesisht spanjollë, holandezë dhe italianë. Rritje të ndjeshme ka pasur edhe ardhjet nga Turqia, me 200 mijë turistë, ose 110% më shumë se një vit më parë. Duke e krahasuar me vitin 2022, shihet se rritja është 34.6%. Sipas Institutit të Statistikave, vetëm në dhjetor kanë hyrë në vendin tonë 616 994 shtetas të huaj, 57,6% më shumë se në dhjetor 2022. Vihet re se ardhjet e turistëve shënojnë rritjen më të ndjeshme për pushimet me 65%, ndjekur nga pas për ato personale. dhe qëllime biznesi.

Shumica e vizitorëve të huaj ishin nga rajoni evropian, me 571,348 qytetarë, të ndjekur nga Amerika dhe Azia Lindore/Paqësori. Nga ana tjetër, shihet se në dhjetor 2023 ka pasur më pak udhëtime të shqiptarëve drejt vendeve të tjera krahasuar me dhjetorin e një viti më parë, që tregon një rënie prej 5.1%.

Pritshmëritë për vitin 2024

Pritjet për vitin 2024 janë që rekordi i vendosur vitin e kaluar të tejkalohet. Edhe pse është shkurt, turistët i takojmë rrugëve me kuriozitet për të njohur vendin tonë. Nga ana tjetër, vazhdojnë promovimet nga mediat e huaja për bukuritë që ofron Shqipëria si destinacion që duhet vizituar në vitin 2024. Disa nga shkrimet përfshijnë National Geographic: The 30 Most Exciting Destinations to Visit in 2024, Washington Post: Where to Udhëtoni në vitin 2023 etj. Këtë vit pritshmëria është të mirëpresim rreth 13 deri në 15 ml turistë.

Share this article

Other News to Read

Alessandro: Eksperienca ime e paharrueshme ne Tirane

Për sa i përket qytetit të Tiranës, ai ishte vërtet mahnitës dhe i mbushur me surpriza. Isha veçanërisht…

Çfarë të bësh në Korrik në Tiranë

Mirë se vini korrik! Është koha për t’u zhytur në thelbin e verës: Tirana është destinacioni më i…

Çfarë të bësh në Qershor në Tiranë

Mirësevjen Verë! Qershori është muaji i parë i verës dhe ndoshta muaji më i populluar në Tiranë. Qytetarët nxitojnë…

Subscribe to our Newsletter!