06.08.2019

INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Numri i shfaqjeve kulturore gjithsej në tremujorin e dytë 2019 është 372, duke shënuar rritje prej 28,3%, në krahasim me tremujorin e dytë 2018. Sipas statistikave te sapopublikuara të INSTAT, vihet re një rritje e interesit për kulturën, si për shfaqje, vizita kulturore, si dhe librin.

INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Në institucionet qendrore të artit dhe kulturës, në tremujorin e dytë të vitit 2019, janë organizuar 18 premiera, pa pësuar ndryshim nga tremujori i dytë 2018. Në tremujorin e dytë 2019, numri i spektatorëve është 71.970, duke shënuar rritje me 46,9%, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Pjesëmarrja mesatare në tremujorin e dytë 2019 është 193 spektatorë për shfaqje nga 169 spektatorë në tremujorin e dytë 2018.

INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Institucione qendrore të artit dhe kulturës

Në tremujorin e dytë 2019, Teatri Kombëtar Eksperimental është institucioni që ka realizuar numrin më të lartë të shfaqjeve gjithsej, me 143 të tilla, 24 shfaqje më shumë, krahasuar me tremujorin e dytë 2018. Teatri Kombëtar i Operës, Baletit dhe Ansamblit Popullor ka realizuar numrin më të lartë të premierave, 12 premiera, dy më shumë, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Në tremujorin e dytë 2019, Teatri Kombëtar Eksperimental është institucioni që ka numrin më të lartë të spektatorëve, me 19.154 të tillë, duke shënuar një rritje me 30,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Numri mesatar i spektatorëve për shfaqje ka shënuar një rritje, nga 169 spektatorë për shfaqje, në tremujorin e dytë të vitit 2018, në 193 spektatorë për shfaqje, në tremujorin e dytë 2019. Rritja është në masën 14,5 %.

Trashëgimia kulturore

Numri i vizitorëve gjithsej në muze, kala dhe parqe arkeologjike, në tremujorin e dytë 2019 është 331.767 vizitorë, duke shënuar rritje me 3,0%, krahasuar me tremujorin e dytë të vitit të kaluar. Nga totali i vizitorëve në institucionet e trashëgimisë kulturore, 103.536 janë vizitorë në muze, 97.446 vizitorë në kala e monumente të tjera dhe 130.785 janë vizitorë në parqe arkeologjike.

Në tremujorin e dytë 2019, numri i vizitorëve gjithsej të huaj në muze, kala dhe parqe arkeologjike ishte 178.560, duke shënuar një rritjeme 24,7 %, krahasuar me tremujorin e dytë 2018.Gjatë tremujorit të dytë 2019, në të gjithë institucionet e trashëgimisë kulturore vihet re një përqindje më e lartë e vizitorëve të huaj krahasuar me vizitorët vendas.

Biblioteka Kombëtare

 

Në tremujorin e dytë 2019, numri i shërbimeve të njësive bibliotekare është 27.180 njësi, 29,3 % më shumë, krahasuar me tremujorin e dytë të vitit 2018. Në tremujorin e dytë 2019, numri i frekuentuesve në Bibliotekën Kombëtare është 37.026, duke shënuar rritje me 63,6%, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Në Bibliotekën Kombëtare, në tremujorin e dytë 2019 janë afishuar 1.118 tituj të rinj dhe 3.699 ekzemplarë të rinj.

 

Burimi: Revista Monitor

30.07.2019

Festa e Fërgesës mbahet në ambientet e Kalasë së Tiranës

Festa e Fërgesës rikthehet për vitin e dytë radhazi, kësaj here në mjediset e Kalasë së Tiranës. Festa dedikuar gatimit tradicional të Tiranës mblodhi disa nga restorantet më të mira tradicionale të Tiranës, të cilët u bënë pjesë me gatimet e tyre dhe demonstrimet drejtpërsëdrejti.

Fërgesa Fest dedicated to the traditional dish of Tirana

Të shumtë ishin pjesëmarrësit në këtë akvititet, qytetarët e Tiranës dhe vizitorët e huaj.

Fërgesa Fest dedicated to the traditional dish of Tirana

Aktiviteti nis paradite dhe vazhduan deri në mbrëmje vonë. Gjatë hapjes së aktivitetit ishte i pranishëm dhe Kryetari i Bashkisë, Z. Veliaj.

Fërgesa Fest dedicated to the traditional dish of Tirana

Cirku Kombëtar si dhe Ansambli i Tiranës i dhanë gjallëri më shumë aktivitetit, fëmijë e të rritur u argëtuan me këngë e me valle popullore.

Fërgesa Fest dedicated to the traditional dish of Tirana

29.07.2019

Çfarë të bësh në Gusht në Tiranë

Mbrëmjet e gjata buzë liqenit, koncertet te Amfiteatri i Liqenit, Kinema Verore, shëtitjet nëpër Tiranë, jeta e natës janë disa nga gjërat që mund të bësh në Tiranë në Gusht.

Nëse mendoni se Tirana nuk ka gjallëri në Gusht, ne ju tregojmë të kundërtën. Është e vërtetë që gjatë Gushtit Tirana është më e qetë, por vetëm orëve të nxehta të ditës.

Çfarë të bësh në Gusht në Tiranë

Gjatë pasditeve dhe mbrëmjeve në Tiranë sheh kaq shumë gjallëri në qendrat kryesore. Sheshi Skënderbej, është vendi ku mblidhen të gjithë, prindër dhe fëmijë, të rinj e të reja që shëtisin rreth e rrotull sheshit. Numri i turistëve shtohet dhe në Gusht. Nëse vizitoni gjatë paraditeve ose pasditeve Pazarin e Ri dhe Kalanë e Tiranës do të shihni që thuajse çdo ditë do të gjeni aktivitete argëtuese.

Çfarë të bësh në Gusht në Tiranë

Gjatë fundjavave mund të shkoni në lumin Erzen për t’u freskuar, ose Syrin e Ciklopit apo liqenet e shumta të Tiranës. Pishinat janë një opsion tjetër dhe gjeni plot të tilla veçanërisht në periferi të Tiranës.

What to do in August in Tirana

Për t’ju gëzuar ajrit të pastër dhe për të shpëtuar nga vapa, shkoni në Malin e Dajtit dhe shijoni një ditë fantastike duke filluar me udhëtimin me teleferik në Parkun e Aventurës dhe një drekë të mire e Ballkoni Dajtit. Por ju mund të zgjidhni të vizitoni zona të tjera të gjelbra rreth Tiranës, dhe ne kemi një listë të tyre këtu.

What to do in August in Tirana

Muzetë janë të hapura gjatë gjithë gushtit. Nga Muzeu Historik Kombëtar, Shtëpia e Gjetheve, Shtëpia Muze e Ismail Kadaresë, Bunk’Art mund t’i vizitoni në Gusht.

Për ju që jeni të apasionuar pas artit dhe ekspozitave këtë muaj nuk duhet të lini pa vizituar ekspozitën “Leonardo - Opera Omnia” në Muzeun Historik Kombëtar ku ekspozohen 17 piktura të Leonardo Da Vinci të riprodhuar me një teknologji të avancuar të një cilësie të lartë dhe në përmasa originale. Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri në 10 Gusht.

What to do in August in Tirana

Ndërsa gjatë çdo të martë të Reja shfaqen filma ku protagoniste kanë qenë aktoret italiane si: Sophia Loren, Claudia Cardinale, Gina LolloBrigidida. Një program i përgatitur nga Instituti Italian i Kulturës.

Këto janë rekomandimet tona për t’ju ardhur në ndihmë që të eksploroni Tiranën dhe të mos humbisni aktivitetet më të rëndësishme.

Ne ju urojmë një qëndrim sa më të këndshëm dhe mos harroni të postoni fotot tuaja nga Tirana në Instagram dhe Facebook me hashtag #TiranaSummer2019! Konkursi ynë i fotografive është ende i hapur dhe ju mund të jeni një nga fituesit. Shijojeni Tiranën në Gusht!

29.07.2019

Katërfishohen hyrjet për turizëm shëndetësor në Shqipëri

Ndërsa viti 2018 pa një tkurrje të numrit të të huajve që kanë marrë shërbim shëndetësor në Shqipëri, duket se në 2019 fati po u buzëqesh bizneseve të fushës. Sipas shifrave më të fundit të INSTAT, për 6-mujorin e parë të vitit, numri i hyrjeve të shtetasve në Shqipëri për të marrë një trajtim shëndetësor ishte 444, me një rritje prej 270% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, që ishin 120. Kujtojmë se gjatë gjithë vitit 2018, numri total ishte 276.

Katërfishohen hyrjet për turizëm shëndetësor në Shqipëri

Për rritjen e shifrave të turizmit shëndetësor, aktorët e tregut argumentojnë se ka pasur një koordinim më të mirë, e cila nisi në fund të vitit të shkuar, mes ofruesve të shërbimeve shëndetësore në vend (kryesisht privatë) dhe agjencive të huaja dhe shqiptare, për të tërhequr turistë.

Aktorët e tregut pohojnë se italianët në përgjithësi vijnë në Shqipëri të rregullojnë hundën, teksa çmimet janë 50% më të lira se në Itali, ndërsa britanikët po preferojnë dhe shërbimet In vitro.

Pse Shqipëria?

Me gjithë profilin e saj të ulët në kujdesin shëndetësor ndërkombëtar, Shqipëria ka nisur të jetë tërheqëse për turistët. Fluturimet ndërkombëtare lidhin Aeroportin e Tiranës me shumicën e destinacioneve në botë.

Mediat e huaja, që e cilësojnë Shqipërinë si një vend pa rreziqe dhe me bukuri natyrore të jashtëzakonshme, janë shtuar shumë vitet e fundit. Tirana është bërë një qytet modern, ku flitet gjerësisht anglishtja, infrastruktura e turizmit është e mirë dhe vizitorët e huaj do të kenë një qëndrim të qetë dhe të sigurt.

Klinikat private po punojnë pikërisht në këtë drejtim, duke qenë se lokacioni i tyre është kryesisht në kryeqytet, për të tërhequr klientë potenciale të huaj. Kirurgjia plastike po sheh një zhvillim më të lartë, se sa ndërhyrjet e tjera, sepse sipas aktorëve të tregut, emergjenca e një ndërhyrje të tillë nuk është e lartë (kryesisht bëhet për qejf dhe jo nevojë shëndetësore, ndryshe nga ndërhyrje të tjera), gjë që u jep mundësi atyre edhe që të argëtohen si turistë.

Shqipëria vijon të jetë e preferuar në kërkesa si turizmi dentar, për shkak të çmimeve të favorshme dhe lidhjeve të klinikave me agjenci partnere jashtë, të shërbimeve të mbjelljeve të flokëve, tejet e kërkuar nga të huajt sipas spitaleve private në vend, të shërbimit IN Vitro, e cila preferuar kryesisht nga italianët dhe anglezët, si dhe e operacioneve plastike të ndryshime, ku kryeson rhinoplastika, buzët dhe rimodelimi i gjoksit.

Marrë nga Revista Monitor

28.07.2019

Rreth e rrotull liqenit artificial të Tiranës me biҫikletë

Shumë prej jush mund të mendojnë se Tirana nuk ofron shumë mundësi argëtimi ose këto evente janë të programuara në data të caktuara dhe për këtë arsye zgjedhin të largohen nga Tirana gjatë fundjavës, por ne kemi një sugjerim tjetër për të gjithë ju që ndani këtë mendim.

Around Tirana Lake on a bike

Nuk ke përse pret gjithmonë evente ose miq por merr biҫikletën dhe drejtohu liqenit artificial të Tiranës për një super aventurë, nëse nuk disponon një të tillë mos u shqetëso pasi në hyrje të liqenit ndodhen disa pika të ndryshme të cilat ofrojnë biçikleta me qera. Këto pika gjenden lehtësishtë, prej orës 8:30 e deri në mbrëmje.

Pasi të jesh drejtuar në Parkun e liqenit nisu drejt rrugës së biçikletave në krah të digës së liqenit dhe përshko këtë rrugë, duke ndjekur  korsinë që të drejton për nga Fari do të kalosh nëpër rrugë që të drejtojnë në brendësi të parkut.

 Ajo ҫka do të vini re gjatë këtij udhëtimi është se do të ecni në rrugë  të cilat ofrojnë pamje të ndryshe të parkut, ndaj mund të ndaloni në disa vënde për të fotografuar këto pamje të mrekullueshme të cilat falin një kënaqësi të jashtëzakonshme.

Around Tirana Lake on a bike

Momenti që zbret liqenin mund të themi se është pjesa më e veçantë e këtij udhëtimi pasi duhet të bësh një zbritje të lehtë në tatëpjetë, dhe kjo do t’iu dhurojë adrenalinë por njëkohësisht ju drejton edhe në  pjesën e fundit duke shënuar kështu  dhe fundin e këtij udhëtimi.

 Rrugë të pastra, të shtruara, gjelbërim, cicërima zogjsh dhe pamje mahnitëse, kjo është gjithçka që ofron parku i Tiranës. E thënë ndryshe është vendi më perfekt për t’u furnizuar me energji pozitive.

27.07.2019

Karamele Zana- Nostalgji

Karamele Zana ishin karamelet e thjeshta që mund t’i gjeje kudo dikur. Karamelet e Zana u prodhuan fillimisht nga vreshta shqiptare në vitet 1980. Në atë kohë, ata ishin të mbështjella brenda me një letër të bardhë, ndërsa jashtë me letër të kuqe të tejdukshme. Karamelet mbijetuan dhe pas rënies së komunzimit pas viteve ‘90.

Për ata që kanë ende nostalgji për këto karamele, mund t’i gjeni dhe në Tiranë.

Ne i kemi provuar te Komiteti Kafe-Muze, por mund t’i gjeni dhe te Kalaja e Tiranës te Insifa Candy House.

19.07.2019

Projekti i ri për ndryshimin e Parkut Rinia-Ja si do të duket!

Bashkia e Tiranës ka publikuar projektin për transformimin e Parkut Rinia, me hapësira të dedikuara për të rritur dhe fëmijë.

Parku Rinia do te kete nje pamje te re

Vite më parë ky park ishte e mbushur me ndërtesa dhe i mungonte gjelbërimi, më pas Edi Rama kryebashkiak në atë kohë vendosi të lironte parkun duke e kthyer në një hapësirë të madhe të gjelbër.

Ndërsa sot ka filluar rikonstruksioni për një park më modern, me hapësirat e gjelbra dhe trotuare. Parku Rinia do të ketë tashmë hapësira të caktuara për aktivitete fizike dhe të përshtatshme dhe për fëmijët.

Parku Rinia do te kete nje pamje te re

Parku Rinia do te kete nje pamje te re

Parku Rinia do te kete nje pamje te re

Parku Rinia do te kete nje pamje te re

Parku Rinia do te kete nje pamje te re

14.07.2019

Super koncert në Sheshin Skënderbej me rastin e 15-vjetorit të Digitalb

Ashtu siҫ u premtua edhe më herët, dje në sheshin Skënderbej u organizua koncerti më i madh i vitit.  Digitalb ishte kryefjala e mbrëmjes së djeshme, platforma televizive shënoi dje 15 vite nga krijimi i saj. Festa nisi mëngjesin e datës 13 dhe vijoi përgjatë tri ditëve duke e mbushur sheshin me lojëra, ngjyra, muzikë etj.

15 Vjet Digitalb koncert ne Tirane

‘Illusionarium’ ishte Muzeu i  Iluzioneve Optike, i cili u organizua më datat 13-14-15 Korrik në Sheshin Skënderbej. Ky muze ishte një ndër më të vizituarit përgjatë tre ditëve nga të gjitha moshat.

15 Vjet Digitalb koncert ne Tirane

Në shesh u vendos edhe një instalacion i dinozaurit, i cili ishte dhe një atraksion i preferuar për të bërë foto. Ndërsa koncerti i shumë pritur nisi në orën 18:00 dhe përfundoi në orët e vona të natës. Kulminacioni i mbrëmjes ishte dhe spektakli i  fikshezjarreve, një surprizë e bukur për pjesëmarrësit në koncert.

15 Vjet Digitalb koncert ne Tirane

Në mbrëmjen e djeshme performuan artistët më të njohur shqiptarë si: Faydee & Luana Vjollca,  Alban Skënderaj, Ledri Vula, Elvana Gjata,  Mc Kresha & Lyrical Son, Jericho, Kida, Tayna, Aurela Gaçe, Young Zerka, Vedat Ademi,  Ronela Hajati si dhe  Ylli Limani, të cilët u ngjitën në skenë për t’i dhuruar publikut të kryeqytetit një natë të jashtëzakonshme nën tingujt e muzikës më të mirë. Emocione, brohoritje, dhurata, argëtim, ishin  këto disa nga elementët e këtij super koncerti. Gjithashtu  koncerti u transmetua  live në Top Channel për të gjithë teleshikuesit.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DigitAlb (@digitalb_official) on

02.07.2019

Skoda, simbol i rrëzimit të mureve të Ambasadave

Shqiptarët nuk kanë më frikë të flasin për periudhën e errët të komunizmit. Brezat e rinj shqiptar po ashtu edhe të huajit duhet të dinë se çfarë ka ndodhur para 25-50 viteve në Shqipëri. Një moment historik që solli dritë shprese për shqiptarët ishte dyndja e më shumë se 3000 shqiptarëve në ambasadat e huaja në Tiranë në Korrik të vitit 1990. Ai ishte hapi i parë drejt shembjes së diktaturës në Shqipëri.

Wall Memorial in Tirana

8 muaj pas rënies së Murit të Berlinit, ky lajm mbërriti dhe në shqipërinë e izoluar. Disa të rinj nga Tirana ishin të parët që kuptuan se diçka duhet të ndryshoj dhe në shqipëri dhe se muret e regjimit diktatorial duheshin rrëzuar.

Ylli Bodinaku, ishte guximtari, i cili vendosi të futej në ambasadën gjermane me skodën e tij. Me gruan dhe dy fëmijët, njëri prej të cilëve ishte vetëm 2-muajsh. Ai  drejtoi skodën e tij në pjesën e pasme të murit gjigand të ambasadës Gjermane ne 2 Korrik të vitit 1990. Muri u shkatërrua, edhe pse copat e gurëve u shpërndanë rreth e qark, madje edhe brenda skodës, ai ia doli të futej brenda në ambasadë së bashku me familjen e tij.

Skoda e tij krijoji një ‘portë’ për 36 persona të cilët u futën fal asaj skode në ambasadën gjermane dhe më shumë se 3000 të tjerë ndoqën shembullin e tyre dhe u hodhën nëpër ambasadat e tjera në atë zonë. Ish-Ministri i Jashtëm Gjerman, Hans Dietrich Genscher, e quajti hero në atë kohë Bodinakun.

Wall Memorial in Tirana

Regjimi reagoi ashpër duke e fortifikuar zonën përreth ambasadave duke mos i lejuar as familjarët e njerëzve që punonin në ambasadë të takoheshin me njëri-tjetrin. Regjimi i quajti këta njerëz vandal dhe filluan propagandën në të gjithë vendin kundër këtyre lëvizjeve.

Disa prindër i refuzuan fëmijët e tyre për hir të sigurisë se jetës në regjim. Ndërkohë Perëndimi vendosi të pajiste me pashaporta të gjithë njerëzit që arritën të futeshin në ambasada. Pas 10 ditësh, të gjithë njerëzit që kapërcyen muret arritën të largoheshin në vendet që kishin kërkuar në ambasada. Regjimi e përforcoi sigurinë në të gjithë kufijtë e vendit dhe ambasada, por revolucioni i vërtetë shpërtheu muaj më vonë në Dhjetor të 1990 me revoltën e studentëve, të cilët rrëzuan statujën e Enver Hoxhës në qendër të Tiranës. Më pas ndryshimet demokratike pasuan me krijimin e dy partive dhe zgjedhjet e para demokratike.

Z.Ylli Bodinaku  e ka treguar disa herë historinë e tij në media, por ai vend nuk ka patur memorial deri më tani.

Wall Memorial in Tirana

Në 3 Korrik 2017, arikitektët Gjergj Islami dhe artisti Eljan Tanini zbuluan instalacionin në murin e Ambasadës Gjermane në Tiranë.  Tre artistët e ftuan Ylli Bodinakun për të punuar në këtë projekt dhe të krijonin skodën në të njëjtën formë që kishte kur u fut në ambasadë. E njëjta skodë “Liaz” më të njëjtën ngjyrë dhe në të njëjtin pozicion ishte vendosur pranë Ambasadës Gjermane. Skoda është vendosur me pamje nga rruga dhe jo nga muri, për të treguar që misioni është përmbushur. Tashmë ky memorial shërben për të treguar historinë brezave të rinj. Pranë memorialit është vendosur pllakata me informacione për historinë.

 Ky memorial është pjesë e një projekti të madh të quajtur “Muri”, i cili pritet të realizohet rreth murit të bllokut të ambasadave, për te rikujtuar historitë tragjike të të njëjtit episodë. Turistët janë të mirëpritur të vizitojnë dhe të mësojnë më shumë për historinë e trazuar të shqiptarëve gjatë viteve 90’.

Wall Memorial in Tirana

Është tashmë një fakt që turizmi i errët dhe historia unike e shqiptarëve gjatë periudhës së komunizmit po tërheq shumë turistë më shumë se historia moderne. Ne kemi ende shumë për t’i treguar botës se çfarë ka ndodhur në shqipëri gjatë kohës së izolimit.

30.06.2019

Fotot më të bukura të Tiranës në Qershor

Qershori ka qenë një muaj i nxehtë në Tiranë, por sërish i këndshëm gjatë pasditeve dhe netëve ku freskohej dhe sheshet dhe parqet e Tiranës mbusheshin me njerëz. Ne kemi zgjedhur fotot më të bukura të postuara këtë muaj nga ndjekësit tanë në Instagram.

Shijojini!

Perëndimi dielli nga mali i Dajtit

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

 

Liqeni i Bovillës

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

Shëtitje me biçikletë rreth Liqenit të Fshatit Prush

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

Kur freskohesh te shatërvanët e sheshit Skënderbej

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

Yoga në Parkun e Madh të Tiranës

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

Perëndimi dielli në lumin e Lanës

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

Piknik buzë Liqenit të Tiranës

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

Sezoni i lulekuqeve

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Tirana (@visit_tirana) on

29.06.2019

Brenda vilës së Enver Hoxhës në Bllok që do të hapet së shpejti

Prestigjozja Britanike “The Guardian” ka publikuar një artikull interesant të shkruajtur nga gazetari Shaun Walker pasi ka vizituar vilën e diktatorit Enver Hoxha në ish-Bllok.

Gazetari e përshkruan si një vend të mrekullueshëm, edhe pse të frikshëm për t’u vizituar.

Brenda Viles se Enver Hoxhes

Vila e Enver Hoxhës ku ai jetoi nga viti 1975 derisa vdiq në vitin 1985 ishte e vendosur në “Zemrën e Tiranës” në Bllok.

Brenda Viles se Enver Hoxhes

Në muret e salloneve të zë syri piktura të artit të socializmit.

Brenda Viles se Enver Hoxhes

Dhomat janë mjaft funksionale, të bëra me më të mirën që Shqipëria ofronte në aspektin e mobiljeve dhe aksesorëve. Ai kishte izolim gjenial të dyerve të dhomës së tij të gjumit por kishte edhe mijëra libra me tematikë të gjerë. 

Brenda Viles se Enver Hoxhes

Në bibliotekën e tij të madhe gjen dhe tavolinën ku ai ka shkruajtur disa nga 74 librat e tij. Edhe pse shqiptarët nuk kishin akses në literaturën e huaj, Hoxha i dashuronte librat dhe kishte një shpërndarje vjetore të librave francezë që i vinin nga Parisi. Rafte librash kudo. Shumë prej tyre ishin titujt e tij ose literatura të tjera marksiste.

Brenda Viles se Enver Hoxhes

 Tre fëmijët e tij të rritur që jetuan këtu, çlirimin e gjenin në dhomat e tyre të gjumit.

Brenda Viles se Enver Hoxhes

Në katin e poshtëm të vilës së Enverit kishte një pishinë dhe një hyrje në një tunel që e çonte në një bunker, paranojakun HOXHA, nëse do i duhej t’ia mbathte.

Gjatë jetës së tij, e gjithë zona e Bllokut u mbyll për publikun dhe aty jetonin vetëm krerët kryesorë të partisë. Tani ish-Blloku është pjesa më e gjallë e qytetit.

Është njoftuar që vila do të hapet shumë shpejt për publikun.

Brenda Viles se Enver Hoxhes

Burimi: The Guardian

28.06.2019

Kolë Idromeno- Ekspozita e një artisti të madh

Për të gjithë të rinjtë që duan të njohin vlerat e artit shqiptar ndër shekuj, ekspozita e sapohapur e Kole Idromenos në Galerinë është një mundësi e artë. Një ekspozitë retro me pikturat më të bukura dhe fotografitë më unike të Kolë Idromenos. Një numër shumë i madh njerëzish ishin të pranishëm dje në ceremoninë e hapjes së kësaj ekspozitë, përfshi ministra, artistë, piktorë, gazetarë etj.

Kolë Idromeno Ekspozita

Fotoja e parë e ekspozitës është një autoportret i vetë Idromenos, të cilin ai e ka pikturuar në moshën 71 vjecare, në 1938, një vit para se të vdiste. Piktura tregon fytyrën e një intelektuali modest, të veshur hijshëm. Falë kësaj picture ne kemi pamje reale të piktorit të madh. Më tej vazhdon piktura e gruas së tij me të cilën jetoi 55 vjet, Gjyzepina. Më tej shfaqen portretet e mbesës së tij, dhe shumë portrete të tjera të burrave dhe grave malësore me veshjet tradicionale të kohës. Por në kuadrin e portreteve, piktura e tij më ë famshme është Motra Tone, e cila konsiderohet gjithashtu vepra më e realizuar në pikturën shqiptare, symbol I fillimit të piktures realist, që përfaqësonte gruan shqiptare në tërësi, motrën, nënën, bashkëshorten.

Kolë Idromeno Ekspozita

Një nga pikturat më interesante të gjithë ekspozitës është Dy Rrugët, ku mund të shohësh një tablo me shumë e shumë njerëz secili jo më i madh se 10 cm, e megjithatë me karaktere të ndryshme, veshje të ndryshme dhe sjellje të ndryshme. Të gjithë të drejtuar në dy rruge: Ferr dhe Parajsë. Sigurisht rruga e ferrit është plot dhe radha gjithashtu. Edhe pse hyjnë në portat e ferrit dhe parajsës, rrugës secili përballet me gjykimin ose vështirësi të tjera. Atë pikturë mund të rrish e ta kundrosh me orë të tera. Në fakt duket që Idromenos I ka pëlqyer ky subject, pasi dhe piktura të tjera përfshijnë torturën, dhe mëkatin. Një nga pikturat e tilla është momenti I prerjes së gjuhës së një gënjeshtari, ndërsa digjet nga flakët e ferrit. 

Kolë Idromeno Ekspozita

Kush është Kole Idromeno?

Nikolle Idromeno, ose sic njihet Kole nga miqtë e tij, lindi në 1860 dhe vdiq në 1939. Sipas studiuesit Robert Elsie, Idromeno ishte një nga figurat e para të njohura të pikturës shqiptare. Një person I talentuar jo vetëm në pikturë, por në arkitekturë, skulpturë, fotografi, muzikë, etj Ai mori mësimet e para në studion e Pjetër Marubit, nga I cili mësoi artin e fotografisë. I ati ishte ndërtues shtëpish dhe mori kështu zanatin e arkitektit. Studioi në Venecia në 1875 dhe u kthye prej andej me mjeshtrine veneciane në 1878. Në 1883 hapi studio fotografike me kamera të importuara nga kompania Pathe në Francë. Në 1912 u bë personi i parë që importoi dhe pajisje për studio filmike dhe shfaqi filmat e parë. Ai nënshkoi dhe një kontratë me kompaninë Josef Stauber në Austri për të ngritur kinemane e parë publike në vend. Si piktor Idromeno preferonte jetën urbane, si tek Dasma Shkodrane 1924, por dhe portretet e shumta si dhe peinsazhet dhe subjektet fetare.

Kolë Idromeno Ekspozita

Pikturat e tij janë shfaqur në ekspozita në Budapest 1898, Romë 1925, Rome (1925), Bari (1931), Rome (1936) dhe Nju Jork (1939). Kole Idromeno gjithashtu kujtohet si skulptor dhe si arkitekt i një sërë godinash ende të rëndësishme në Shkodër, si Kafja e Madje, Kisha e Shirokës, tavani dhe këmbanorja e katedrales së Shën Stefanit, shtëpitë e familjeve Coba e Radovani, godina e prefekturës etj. Vështirë të gjenden në artin shqiptar figura kaq dimensionale si Kole Idromeno.