Shtepia Muze e Ismail Kadarese

E keni vizituar Shtepine e Ismail Kadarese ne Tirane? Shkrimtari i madh shqiptar me fame boterore e dhuroi shtepine e tij ku jetoi me familjen dhe vajzat ne Tirane per tu kthyer ne muze per te gjithe ata qe duan te mesojne per jeten e tij.

Kjo ndërtesë e vjetër ka arkitekturë tipike komuniste, e cila ndodhet pak metra pas Pallatit të Kulturës apo Hotel Tirana International, në ish-Broadway Street, apo Rruga e Dibrës.

Objekti ka qenë gri me tela elektrikë të varur gjithandej por së fundmi është lyer. Hyrja është nga pas. Në krye mund të shihet simboli K (Kadare- StudioHouse). Apartamenti ndodhet ne katin e 4.

Dera është e lashtë, e lyer me të bardhë, e ngjashme me të gjitha dyert e tjera të asaj periudhe. Në këtë ndërtesë në atë kohë banonin vetëm dy shkrimtarë – Ismail Kadare dhe Dritero Agolli, të cilët të dy kishin apartamentet më të mëdha, të cilat përbëheshin nga 4 dhoma gjumi – kjo ishte shumë e rrallë në atë kohë, pasi të gjitha apartamentet e tjera përbëheshin nga 1 ose 2 dhoma gjumi.

Ndërsa hyni në dhomën e ndenjes, mund të shihni një dollap të madh me shumë kujtime – tekste, foto dhe dokumente që i përkasin shkrimtarit dhe familjes së tij. Mund të hapni sirtarët dhe të hidhni një sy brenda. Shumica janë në shqip; megjithatë, mund të shihni shënimet e tij dhe vizatimet e fëmijëve të tij, fotot e familjes etj.
Në murin e përparmë shihen vitet e qëndrimit të Kadaresë në këtë shtëpi dhe librat që shkruante çdo vit. Ju mund të lexoni citate nga librat e tij ose nga librat e gruas së tij, Helena Kadare (e cila është gjithashtu shkrimtare), kudo në shtëpi. Tabelat përbëhen nga katalogë me foto të Tiranës së vjetër dhe libra të tjerë që i referohen kësaj ndërtese në atë kohë. Në dhomën tjetër do të shihni disa vepra të tjera të Kadaresë, librat që ai ka shkruar gjatë kohës që jetonte në Francë apo në shtëpinë e tij të pushimit në Durrës.

Pastaj hyn në studion e tij, një dhomë shumë e veçantë me një raft librash të madh, një oxhak dhe një tavolinë pune. Përballë saj është një dhomë e errët ku mund të shihni disa foto të filmave të drejtuar nga çifti Kadare.
Dhoma e gjumit është kthyer në një dhomë të veçantë për romanin: “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”, libri që e bëri të famshëm jashtë Shqipërisë. Në bazë të këtij romani janë realizuar disa filma.

Dhoma e fundit është një dhomë studimi, e cila do të përdoret për lexues, studentë dhe studiues të veprës dhe jetës së Kadaresë. Ju duhet të blini një biletë për të përdorur këtë dhomë.

Dalja nga kjo dhomë ju drejton në anën tjetër të ndërtesës. Kjo godinë do të presë edhe një muze alternativ për shkrimtarin Dritero Agolli. Ata ishin shkrimtarët më me ndikim gjatë kohës së komunizmit. Kjo godinë do të shërbejë si simbol për të gjithë turistët që duan të dinë se si kanë jetuar dhe punuar intelektualët gjatë regjimit komunist.

Gjatë vizitës në shtëpi, Ismail Kadare tha: “Mirënjohja ime, ideja është e mrekullueshme, fisnike dhe njerëzore në të njëjtën kohë”, ndërsa Helena Kadare uroi bashkinë e Tiranës dhe tha se e gjithë kjo ishte një surprizë e këndshme.

Ekipi ynë i Visit Tirana vizitoi shtëpinë dhe tani mund ta gjeni në listën e muzeve. Disa agjenci turistike mund ta përfshijnë këtë si pikë kryesore në itineraret e tyre.

Share this article

Other News to Read

Çfarë të bësh në Qershor në Tiranë

Mirësevjen Verë! Qershori është muaji i parë i verës dhe ndoshta muaji më i populluar në Tiranë. Qytetarët nxitojnë…

Udhëtim me biçikleta drejt natyrës dhe traditës së Farkës

Një udhëtim me biçikleta nga Tirana në Farkë është ideal nëse jeni duke kërkuar këtë lloj aventure në…

Liqenet e Tiranes

Ka plot liqene rreth Tiranës dhe liqene mahnitës të fshehur nëpër malet dhe kodrat e Tiranës, të cilat…

Subscribe to our Newsletter!