Shqipëria feston dy Pashkë- Ja si festohet

Në Shqipëri festohen si Pashkët Katolike dhe ato Ortodokse me një jave diference nga njëra tjetra. Të dyja ditët janë ditë pushimi në Shqipëri dhe festohen jo vetëm nga komunitetet fetare por dhe nga qytetarët e thjeshte.

Është interesante se këto festime tashmë janë ditë festive të rëndësishme për çdo familje të krishterë, ndërkohë që në kohën e komunizmit për më shumë se gjysmë shekulli këto ngjarje ishin të ndaluara. Askujt nuk i lejohej të përmendte “Te dielën e Pashkëve” apo Ngjalljen e Krishtit. Ata nuk mund të shkonin në kishë apo të ndiqnin ritualet specifike. Regjimi i Enver Hoxhës pretendonte të krijonte një shtet ateist, ndaj u ndaluan ditët fetare. Por kur erdhën vitet e demokracisë, të gjithë besimtarët katolikë dhe ortodoksë iu kthyen traditave të tyre për t’i kremtuar këto ngjarje sipas kalendarëve të tyre.

Por në përgjithësi, ata bëjnë të njëjtat gjëra. Besimtarët katolikë dhe ortodoksë ndjekin shërbesat gjatë gjithë Javës së Shenjtë, nga e Diela e Palmës deri të Dielën e Pashkëve, pavarësisht se zakonisht shkojnë në data të ndryshme. Të dy besimet mbajnë vigjilje të Shtunës së Shenjtë për të mirëpritur Mëngjesin e Ringjalljes. Ortodoksët e vijojnë vigjiljen me lutje herët në mëngjes dhe shërbime këngësh.

Besimtarët e dy feve dekorojnë vezët e Pashkëve. Ortodoksët lyejnë shumë nga vezët e tyre të kuqe për të simbolizuar gjakun e Krishtit. Ortodoksët hanë gjithashtu një bukë të veçantë të Pashkëve, pinë raki dhe hanë qengjin e pjekur për darkën e Pashkëve. Në fakt, të gjithë shqiptarët preferojnë të marrin pjesë në evente kulturore apo tradicionale për Pashkë, sepse në vendin tonë katolikët, ortodoksë dhe myslimanë shpesh “huazojnë, përziejnë e përziejnë” festat dhe praktikat fetare në Shqipëri. Ne jemi të njohur për tolerancën dhe bashkëjetesën tonë fetare.
Ja disa ide se çfarë po bëjnë shqiptarët gjatë Pashkëve:

Merrni pjesë në Shërbimet Katolike të Pashkëve në Katedralen e Shën Palit në Tiranë. I përket Kryedioqezës Katolike Romake Tiranë-Durrës. Një statujë e Nënë Terezës gjendet në hyrje të katedrales. Ajo u përurua më 26 janar 2002.

Merrni pjesë në shërbimet e Pashkëve Ortodokse në Katedralen Ortodokse Ngjallja e Krishtit në Tiranë, kryeqytet. Katedralja, e përfunduar në vitin 2012, është një nga më të mëdhatë në Ballkan. Ajo ka një kullë të madhe 16-kambanë me një kryq të stilit ortodoks në majë, e cila mban katër “qirinjtë e Pashkëve” që tregojnë dritën e katër tregimeve të Ringjalljes së Ungjillit.

Por ka shumë kisha të tjera në Tiranë dhe në mbarë vendin. Më e famshme është Kisha e Lacit, një orë larg Tiranës. Festimet më të mëdha festive mbahen në Shkodër dhe Lezhë, ku komuniteti katolik është më i madh.

Pra, nëse jeni në Tiranë këto ditë, mund të zgjidhni të vizitoni këto qytete që janë dy orë larg Tiranës dhe të përjetoni traditën e vërtetë festive. Në përgjithësi, pas shërbesave në kishë, njerëzit festojnë me familjet dhe miqtë e tyre.

Shqipëria konsiderohet si një vend me tolerancë fetare me shumë kisha, xhami dhe teqe. Megjithatë shumica janë ateistë dhe sipas një studimi të fundit, shqiptarët nuk besojnë në jetën pas vdekjes. Vetëm 22% e shqiptarëve besojnë në jetën pas vdekjes, më pak se çdo vend në Evropë. Kjo do të thotë se pavarësisht se shkojnë në kishë apo xhami, shqiptarët mbeten ateistë.

Share this article

Other News to Read

Çfarë të bësh në Qershor në Tiranë

Mirësevjen Verë! Qershori është muaji i parë i verës dhe ndoshta muaji më i populluar në Tiranë. Qytetarët nxitojnë…

Udhëtim me biçikleta drejt natyrës dhe traditës së Farkës

Një udhëtim me biçikleta nga Tirana në Farkë është ideal nëse jeni duke kërkuar këtë lloj aventure në…

Liqenet e Tiranes

Ka plot liqene rreth Tiranës dhe liqene mahnitës të fshehur nëpër malet dhe kodrat e Tiranës, të cilat…

Subscribe to our Newsletter!