Muzeu i Postës Shqiptare dhe historia e pullave

Historia e pullave kombëtare shqiptare daton në 5 maj 1913. Qeveria e Ismail Qemalit zhvilloi një aktivitet intensiv të emetimit të pullave postare. Zhvillimet e mëtejshme të filatelisë sonë lindën dhe u reflektuan mbi të, e cila ka qenë dhe do të mbetet gjithmonë pjesë dhe shprehje e identitetit kombëtar, pasqyrë e qartë e historisë dhe kulturës së popullit tonë.

Posta Shqiptare dhe Filatelia, gjithmonë në simbiozë të plotë, kanë përshkruar njëkohësisht një rrugë të gjatë, komplekse dhe të bukur. Periudha pas çlirimit të Shqipërisë dhe deri në vitet ’90 të shekullit të 20-të paraqet një pamje tërheqëse të historisë së filatelisë shqiptare.

Ajo shquhet sidomos për pasurinë dhe fluksin e konsiderueshëm të transmetimeve, por që, siç dihet, përgjithësisht kanë qenë të politizuara dhe ideologjike. Të gjitha këto pasqyrohen në një kapitull të veçantë. Duke filluar nga viti 1990, pra me proceset demokratike, krahas ulje-ngritjeve të kuptueshme të viteve të para të tranzicionit 1991, 92, 93, janë bërë përpjekje serioze dhe kujdes nga Drejtoria e Përgjithshme e Postën Shqiptare për zgjerimin e temës, por sidomos për shmangien e politizimit të pullave dhe rritjen e cilësisë së shtypjes së tyre, që padyshim është shumë më e mirë.

Aktualisht ka mbi 4000 modele të ndryshme pullash. Për nga realizimi dallohen lehtësisht nga gjuha artistike e periudhës kur janë nxjerrë, por nga individualiteti i artistëve që janë marrë në këtë fushë. Filatelia shqiptare, me identitetin e saj të spikatur, sot qëndron denjësisht përkrah filatelisë më të mirë të vendeve të tjera. Është e pranishme në të gjitha eventet e rëndësishme ndërkombëtare, si ekspozitat ballkanike dhe evropiane e botërore, dhe njëkohësisht konkurron në tregun e madh të pullave.

Tashmë në ambientet e Galerisë së Pullave është krijuar një hapësirë e dedikuar për ekspozimin e pullave postare të emetuara ndër vite dhe objekteve të saj të vjetra autentike.

Posta Shqiptare, si një nga institucionet më të vjetra në vend, që daton që nga krijimi i shtetit shqiptar, mbart një rëndësi historike unike për rolin dhe funksionin që luajti gjatë gjithë kësaj kohe (nga 5 dhjetori 1912 deri në vazhdim) .

Dëshmi e kësaj trashëgimie kulturore është koleksioni i pullave dhe objekteve filatelike, të cilat duke u shpalosur në histori, e rritën vlerën e tyre ndër vite.

Rëndësia e pullave postare qëndron në faktin se ato konsiderohen si ambasadorë të vendit në përcjelljen e kulturës së popullit dhe qytetërimit. Pullat postare janë thelbësore në dokumentimin e jetës ekonomike dhe sociale, duke theksuar elementet dalluese të kombeve, historinë, diversitetin e zhvillimit kulturor dhe trashëgiminë folklorike.

Kjo galeri u hap në katin e parë më 5 nëntor 2021, pranë Drejtorisë së Përgjithshme të Postës Shqiptare. Galeria e Postës Shqiptare pasqyron historinë e pullës postare që nga emetimi i saj i parë më 5 maj 1913. Galeria është e ndarë në tre periudha: Periudha e parë nga viti 1913 – 1944, e dyta nga 1945 – 1990 dhe e treta nga viti 1991 – dita e sotme. Publiku mund të shikojë dokumentarin kushtuar historisë së pullës postare shqiptare në dhomën e videove, i cili ndërthuret bukur me historinë e shtetit shqiptar që nga pavarësia e tij më 28 nëntor 1912.

Orari i hapjes: e hënë – e premte: 09:00 ~ 16:00; E shtunë dhe e diel: Mbyllur.

Adresa: Rruga Reshit Collaku, nr 4, Tiranë.

Mob: +355 682044727; +355 682044707.

E-mail: asistence@postashqiptare.al; Web: www.postashqiptare.al

Share this article

Other News to Read

Çfarë të bësh në Qershor në Tiranë

Mirësevjen Verë! Qershori është muaji i parë i verës dhe ndoshta muaji më i populluar në Tiranë. Qytetarët nxitojnë…

Udhëtim me biçikleta drejt natyrës dhe traditës së Farkës

Një udhëtim me biçikleta nga Tirana në Farkë është ideal nëse jeni duke kërkuar këtë lloj aventure në…

Liqenet e Tiranes

Ka plot liqene rreth Tiranës dhe liqene mahnitës të fshehur nëpër malet dhe kodrat e Tiranës, të cilat…

Subscribe to our Newsletter!