Shpella e Pëllumbasit ne Tirane

Shpella e Pëllumbasit ndodhet 25 km larg Tiranës. Është një nga vendbanimet më të vjetra të trevës së Tiranës, që i përket periudhës paleolitike, 30 000-50 000 vjet më parë. Ajo u zbulua në vitin 1995.

Si të shkoni atje

Nga Tirana udhëtoni në rrugën nacionale Tiranë-Elbasan. Ktheheni majtas ndërsa shihni tabelën që shkon drejt fshatit Pëllumbas dhe Teatrit Kame.

Rruga është e mirë derisa të arrini në qendër të fshatit Pëllumbas, i cili kohët e fundit është restauruar dhe ka një pikë informacioni shumë moderne. Mund të kërkoni atje hartat, të blini suvenire dhe të merrni me qira një elektrik dore ose kapelë për udhëtimin tuaj në Shpellën Pellumbas. Këpucët sportive janë një domosdoshmëri për këtë udhëtim të gjatë në shpellë. Ju filloni rrugën shumë të ngushtë, duke u ngjitur në mal. Rruga është e shënuar me shumë tabela, dhe ju keni disa stola ku mund të pushoni gjatë udhëtimit tuaj. Duhet të keni parasysh hapat tuaj sepse terreni është i rrezikshëm. Duhen nga 40 -60 minuta për të ecur derisa të arrini në shpellë. Nëse shikoni natyrën, është e mahnitshme dhe shpërblyese. Lumi Erzen rrjedh në luginën e tij midis maleve. Gjithçka është e gjelbër dhe e bukur. Arrin në shpellë dhe për një moment ndihesh i shtangur nga hyrja e saj e madhe dhe shkëmbi gjigant. Askush nuk mund të rezistojë pa një foto në hyrje të shpellës. Pastaj hyn brenda, por errësira bëhet gjithnjë e më e thellë. Është e pamundur të ecësh pa një elektrik dore të mirë. Ne kishim si guidë një djalë të ri, rreth 11 vjeç nga fshati, me emrin Orgito. Ai e njeh vendin perfekt dhe na tregoi rrugën. Për një person që viziton këtë vend për herë të parë, është e frikshme. Lakuriqët e natës fluturojnë kudo mbi kokat tona. Zhurma e ujit që binte nga tavani theu heshtjen brenda shpellës. Kujdes hapat e tua vazhdimisht sepse mund të rrëshqasësh dhe të biesh në baltë.

Ju hapni sytë dhe filloni të shihni figurat dhe format e krijuara nga stalaktitet dhe stalagmitet. Disa forma duken si kafshë, disa si njerëz. Vendi është si magji nëse e shihni me dritë të mirë. Në fund shihni sallën kryesore, ku lartësia maksimale është 45 m. Shpella ka një gjatësi prej 360 m me një gjerësi që mund të variojë midis 10-15 m. Të gjitha udhëtimet brenda shpellës mund të zgjasin 15-20 minuta. Pasi pamë shpellën filluam rrugën e kthimit për në shtegun malor.

Një drekë e mirë në Restorant Pashai

Pas atij udhëtimi të vështirë, arritëm në Qendrën Pellumbas dhe vizituam restorantin Pashai. Dy vëllezërit Duqi menaxhojnë këtë restorant. Kjo familje është më e vjetra në këtë zonë dhe janë më shumë se 60 familje me të njëjtin mbiemër në fshat. Bardhi Duqi, një nga pronarët, vjen për të marrë porosinë. Ai është shumë i këndshëm dhe na tregon jo vetëm menunë, por edhe gatimet unike për këtë fshat.

Bardhi thotë se është më mirë të hahet një mëngjes i mirë dhe më pas të ngjitesh nga mali në shpellë që të kesh energji të mirë për ta përballuar. Gjithçka që ai dëshiron është që klienti të jetë i kënaqur dhe të vijë sërish për një drekë apo mëngjes, jo vetëm të vijë një herë këtu për një vizitë në shpellë. Agroturimi është biznesi ku e gjithë familja e tij ka përqendruar përpjekjet e tij, ndaj ai dëshiron që Pellumbas të dëgjohet edhe për kuzhinën e mirë. U nisëm nga Pellumbas shumë të lodhur, por të lumtur, duke shpresuar të vijmë sërish dhe të sjellim miq në këtë zonë të bukur dhe mikpritëse.

Share this article

Other News to Read

Cfare te besh ne Mars ne Tirane

Mirë se vjen pranverë, sezoni më i mirë për të vizituar Tiranën. Marsi është muaji i parë i…

Historia e Arkitekturës së Tiranës

Historia e Arkitekturës së Tiranës. Tirana është një qytet unik, pasi të gjitha qytetërimet kanë lënë gjurmët e…

Subscribe to our Newsletter!