Dita e Veres- Festivali unik i Shqiperise

Dita e Verës është festa më unike në Shqipëri, që festohet çdo vit më 14 mars.

Ajo filloi të festohet masivisht në të gjithë vendin në dekadën e fundit, por rrënjët e saj janë thellë në kohët e lashta në qytetin e Elbasanit. Tashmë, çdo vit më 14 mars, shqiptarët festojnë Ditën e Verës, festën më të madhe pagane të vendit.

Njerëzit festojnë fundin e dimrit, rilindjen e natyrës dhe përtëritjen e shpirtit te shqiptarët. Edhe pse epiqendra e këtij festivali është rreth qarkut të Shkumbinit në Elbasan, festivali festohet gjerësisht në Tiranë.

Në vitin 2004, Dita e Verës u bë festë zyrtare në Shqipëri. Në këtë ditë dhe që nga data 1 mars, shumë njerëz zakonisht veshin një byzylyk tradicional të quajtur Verore (fjalë që rrjedh nga vera) e bërë nga dy vargje të hollë të gërshetuar, zakonisht të kuqe dhe të bardhë. Në fund të ditës, byzylyku varet në një degë peme për fat të mirë dhe besohet se zogjtë e përdorin atë për të ndërtuar foletë e tyre.

Historia

Dita e Veres është një nga ditët tradicionale më të vjetra që festohet kryesisht në Elbasan. Origjina e këtij festivali është në tempullin e Muzës Malit (Zana Malit), i cili është ndërtuar pranë qytetit të Shkumbinit (Elbasan). Musa ishte perëndeshë e gjuetisë, pyjeve dhe natyrës dhe do të dilte nga tempulli i saj vetëm më 14 mars, që shënonte fillimin e verës.

Kjo legjendë u transmetua brez pas brezi dhe festivali i Ditës së Verës është i njohur për trashëgiminë dhe traditat e tij unike kulturore. Kjo festë popullore ishte një traditë që sot identifikon qytetin e Elbasanit, i njohur për traditat e tij të veçanta kulturore. Është një ngjarje në të gjithë komunitetin, ku familjet shpesh shkëmbejnë Ballokumen tradicionale, një biskotë me sheqer dhe miell misri.

Çdo familje ka recetën e saj, e cila konsiderohet si burim krenarie. Disa dekada më parë njerëzit shkonin në Elbasan për të festuar këtë ditë, por tani ajo është kthyer në një festë kombëtare. Në çdo qytet njerëzit festojnë fundin e dimrit në një atmosferë shumë festive dhe tradita e gatimit të bollokumeve tashmë është zgjeruar nga veriu në jug të Shqipërisë.

Share this article

Other News to Read

Alessandro: Eksperienca ime e paharrueshme ne Tirane

Për sa i përket qytetit të Tiranës, ai ishte vërtet mahnitës dhe i mbushur me surpriza. Isha veçanërisht…

Çfarë të bësh në Korrik në Tiranë

Mirë se vini korrik! Është koha për t’u zhytur në thelbin e verës: Tirana është destinacioni më i…

Çfarë të bësh në Qershor në Tiranë

Mirësevjen Verë! Qershori është muaji i parë i verës dhe ndoshta muaji më i populluar në Tiranë. Qytetarët nxitojnë…

Subscribe to our Newsletter!