20 gjëra që duhet dhe nuk duhet të bëni në Shqipëri

Mos refuzoni nëse shqiptarët ju japin diçka sepse ofendohen.

Mos udhëtoni me autostop. Merrni një autobus ose një furgon në stacionet e autobusëve ose në qendër të qytetit. Shqiptarët janë përgjithësisht shumë miqësorë, por nuk dihet se kush mund të jetë shoferi.

Mos u habitni nëse në autobus mund të shihni njerëz duke kënduar, duke folur me zë të lartë ose duke u grindur me njëri-tjetrin. Ne jemi njerëz të gjallë dhe të duruar.

Mos kini frikë nëse dikush në autobus dëshiron të flasë me ju, duke bërë pyetje: Nga jeni, pse po vizitoni Shqipërinë etj. Jemi shumë kuriozë që të gjithë të mos kenë ndonjë qëllim të keq, por të angazhohen në bisedë.

Mos blini asgjë pa pyetur më parë çmimin. Sigurohuni se cili është çmimi dhe më pas paguani. Përpiquni me dashamirësi të kërkoni një faturë. Sigurohuni që të keni gjithmonë lek Shqiptar, jo monedha të tjera.

Nëse shihni dy shqiptarë që flasin me zë të lartë, mos mendoni se po debatojnë. Ata flasin vetëm për tema të rëndësishme, veçanërisht për politikën. Mos fol kurrë për asnjë parti politike; ju kurrë nuk e dini me tifozin e secilës parti për të cilën po flisni.

Mos u përpiqni të përktheni disa ‘fjalë të këqija’ që përdorin shqiptarët… nuk do t’i kuptoni kurrë

Mos insistoni kur dikush ju ofron të paguani kafen. Shqiptarët do të fitojnë vazhdimisht. Kjo sepse ata i respektojnë mysafirët.

Thuaj jo nëse shitësi ose një restorant dëshiron t’ju japë më shumë artikuj ose ushqim.

Mos refuzoni nëse shqiptarët ju bëjnë një dhuratë, edhe nëse nuk ju pëlqen. Mund të jetë fyese për ta.

Në përgjithësi, mos porositni mish në breg të detit apo peshk në mal. Për të qenë të sigurt, hani atë që restoranti ofron si specialitet të tyre.

Mos hezitoni të shtrëngoni duart me shqiptarët. Ata e konsiderojnë këtë si respekt

Mos u çuditni nëse shqiptarët puthen në faqe. Edhe burrat e bëjnë këtë kur takojnë miqtë ose të afërmit e tyre.

Nëse jeni të uritur, mënyra më e mirë është të blini ‘byrek’ (byrek shqip). Është ushqimi më i lirë në vend dhe më i shijshmi. Byrekun e gjen kudo.

Nëse keni një takim me një shqiptar, prisni të paktën 10 minuta. Zakonisht nuk jemi në kohë.

Nëse një shqiptar të ofron një kafe, është thjesht një ofertë për miqësi ose për të të respektuar, jo qëllime të tjera.

Nëse rezervoni një hotel me pesë yje, prisni që ai të jetë me katër yje ose më pak. Kultura e akomodimit është ende duke u përmirësuar.

Për të organizuar turnetë tuaja, mos flisni privatisht me guida të pavarura; zgjidhni një agjenci në vend të kësaj. Nëse diçka shkon keq, gjithmonë keni një vend ku të ankoheni.

Asnjëherë mos u anko, mos debato dhe mos trego forcë me shqiptarët. Mundohuni t’i respektoni ata dhe do të merrni më të mirën e zemrës së tyre. Nëse jeni mysafir në një shtëpi shqiptare, ata do t’ju ofrojnë gjithçka që kanë, do të gatuajnë ushqimet më të mira që kanë, madje edhe duke marrë hua komshinjve ose në dyqanin aty pranë. Dëshira për të kënaqur mysafirët është aq e fortë tek shqiptarët. Në fund të fundit, ata duan të dëgjojnë një falënderim të madh ose të përhapin fjalët e mira për mikpritjen e tyre.

Buzëqeshni dhe argëtohuni me shqiptarët; ata e dinë kuptimin e jetës. Mundohuni të shijoni çdo pjesë të udhëtimit tuaj në Shqipëri. Do të zbuloni njerëz të mëdhenj me zemër të madhe dhe do të keni një përvojë unike. Për të mos folur për bukurinë e natyrës, e cila është një dhuratë nga Zoti.

Share this article

Other News to Read

Alessandro: Eksperienca ime e paharrueshme ne Tirane

Për sa i përket qytetit të Tiranës, ai ishte vërtet mahnitës dhe i mbushur me surpriza. Isha veçanërisht…

Çfarë të bësh në Korrik në Tiranë

Mirë se vini korrik! Është koha për t’u zhytur në thelbin e verës: Tirana është destinacioni më i…

Çfarë të bësh në Qershor në Tiranë

Mirësevjen Verë! Qershori është muaji i parë i verës dhe ndoshta muaji më i populluar në Tiranë. Qytetarët nxitojnë…

Subscribe to our Newsletter!