Muzeu i Forcave të Armatosura

 • Muzeu i Forcave të Armatosura u hap në dhjetor 2023 në një territor të gjerë në Berzhitë, Tiranë. Misioni i Muzeut të Forcave të Armatosura është të identifikojë, grumbullojë, përzgjedhë dhe të bëjë të aksesueshëm për personat e interesuar gjithe trashëgiminë ushtarake të FA të Republikës së Shqipërisë”.

  Muzeu i Forcave të Armatosura Shqiptare ka rreth 3600 ekspozita muzeale dhe vazhdon të pasurohet me ekspozita të reja.

  Ekspozitat në pavionet e muzeut janë kryesisht armatime, pajisje, dokumente, simbole etj.

  Një muze i hapur së fundmi tregon historinë e armatimeve shqiptare dhe dokumentet historike që nga koha e ilirëve deri në NATO, armatimet tona moderne.

  Muzeu ekspozon disa qindra objekte historike të ndara në koleksione: Nga ilirët tek Abrit, Epoka e Skënderbeut, Pashalleqet, Pavarësia, Monarkia dhe Lufta Nacionalçlirimtare.

  Ndërkohë do të vizitoni Sallën Kryesore, Pavijonin e Traditës, Vitet 1940-1944, Luftën e Ftohtë, NATO-n dhe Forcat Detare dhe Ajrore.

  Ekziston edhe një ekspozitë në natyrë ku do të gjeni automjete, mjete të rënda luftarake, artileri, mjete ajrore dhe mjete detare.

  Ekspozimi dhe trajtimi i ekspozitave bëhet duke përdorur metoda të ndryshme, teknika dhe teknologji moderne të arritura përmes skenografisë, dekorimit, ndriçimit dhe konservimit. Muzeu i Forcave të Armatosura është në dispozicion të vizitorëve vendas dhe të huaj.

  Ky muze ka zgjuar ndjeshmërinë dhe vëmendjen e qytetarëve, veçanërisht veteranëve, ushtarakëve aktivë dhe rezervë, historianëve, studiuesve, studiuesve, studentëve etj. Studentët e akademive ushtarake të profileve të ndryshme dhe gjimnazistët e të gjitha niveleve do të gjejnë kushte të përshtatshme për t’u vizituar dhe ndjekur zhvillimin e klasave për ngjarje me karakter ushtarak dhe historik.

  Berzxhite Rruga Nacionale Tirane Elbasan

  https://www.instagram.com/aafmuseum

  https://www.muzeu-fa.gov.al/

  info@muzeu-fa.gov.al

  Orari i punës dhe shërbimit për vizitorët vendas dhe të huaj janë: 10.00 – 17:00

  Vizitorët vendas kanë nevojë për një kartë identiteti për të vizituar Muzeun e Forcave të Armatosura. Për vizitorët e huaj, 7 (shtatë) ditë përpara ditës që duan të vizitojnë Muzeun e Forcave të Armatosura, duhet të dërgohet një kërkesë.

  Kjo kërkesë duhet të përfshijë kartën e identitetit të personit ose personave. Kjo kërkesë duhet të dërgohet në adresën e e-mail: info@muzeu-fa.gov.al

  Subscribe to our Newsletter!