Dita e Pavaresise dhe e Flamurit 2023

Dita e Pavarësisë, e njohur edhe si Dita e Flamurit Shqiptar, festohet më 28 Nëntor. Kjo është dita më vendimtare në historinë e shqiptarëve, ku ne përkujtojmë shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë nga sundimi osman në vitin 1912.

Më 28 nëntor 1912, 83 delegatë nga të gjitha anët e Shqipërisë u mblodhën në Vlorë, ku udhëheqësi ynë Ismail Qemal e shpalli Shqipërinë shtet të pavarur. Ai ngriti të njëjtin flamur që ngriti Gjergj Kastriot Skenderbeu më 28 nëntor 1443 në Krujë.

Është i njëjti flamur, ndaj kjo ditë njihet edhe si Dita e Flamurit dhe festohet nga të gjithë shqiptarët në mbarë botën.

Çdo 28 Nëntor, shqiptarët ngrenë flamurin e tyre në dritaret dhe ballkonet e tyre. Shumë evente janë planifikuar çdo vit, por qendra e festimeve mbetet qyteti i Vlorës.

Tirane

Subscribe to our Newsletter!