Rreth Tiranes

Rreth Tiranës

 Tirana është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Shqipërisë. Ajo ka një histori shumë të vjetër, që daton që nga epoka paleolitike, e cila daton 10.000 deri 30.000 vjet më parë. Vendbanimet më të vjetra janë gjetur në afërsi të malit të Dajtit dhe shpellës së Pëllumbasit. Tirana dhe rrethinat e saj janë të mbushura me toponimet ilire. Ilirët e quajtën vendbanimin Tërana.

Por vetë qyteti është i ri, më shumë se 400 vjeçar. Ajo u themelua në vitin 1614 nga Sulejman Pashë Bargjini një zotërin feudal i asaj kohe nga ky rajon. Vendodhja e saj gjeografike, e vendosur në mes të maleve dhe detit, në zemër të Shqipërisë, e bënin këtë qytet më atraktiv për të gjithë njerëzit, duke i inkurajuar ata të zhvendoseshin në Tiranë.

 

Origjina e emrit

Edhe pse një qytet i ri dhe kryeqytet modern origjina e Tiranës si një qendër e banuar janë mjaft të vjetra me disa teori dhe mitet që shoqërojnë emrin e saj aktual me versionet e lashta. Një version është se emri i saj rrjedh nga fjala "Theranda" në burimet e lashta greke dhe latine, që vendasit e quanin Të ranat, e përdorur nga banorët, që do të thotë 'rënë material ", në lidhje me përbërjen e terreni nga toka vështirë sulën me ujë nga malet e afërta. Një tjetër teori është se ajo vjen nga fjala "Tirkan", emër që përdoret nga historiani i shekullit të gjashtë bizantin Prokop për t'iu referuar një kështjelle, e ndërtuar për herë të parë në shekullin e parë pes, në malin e Dajtit, rrënojat e të cilave janë ruajtur. Disa thonë se ajo vjen nga "Tyros", fjala e vjetër greke për “bulmet”, sipas hipotezës se ishte një terren ku barinjtë e zonave përreth mblidheshin për të tregtuar produktet e qumështit.

 

Origin-of-Name-tirana

Themelimi i qytetit  (ndikimi otoman)

Tirana moderne u themelua nga Sulejman Pashë Bargjini një sundimtar vendas nga Mullei, i cili ndërtoi një xhami, një furrë pjekje dhe një hamam (sauna turke). Qyteti filloi të rritej në fillim të shekullit 18, por vazhdoi të ishte një qytet parëndësishme deri sa u shpall kryeqytet i Shqipërisë në vitin 1920. Kjo ishte kryesisht për shkak të pozicionit të saj gjeografik, pak a shumë në mes të vendit, nga ana veriore mes gegëve dhe toskëve në jug. Kjo nuk ishte deri në fund të vitit 1920, kur influenca italiane u bë mjaft e forte dhe qendra e qytetit mori pamjen e një kryeqytet.

 

City foundation-Tirana

Monarkia

Më 8 shkurt 1920, Kongresi i Lushnjës shpalli Tiranën si kryeqytin e përkohshëm të Shqipërisë, e cila kishte fituar pavarësinë në vitin 1912. Në vitin 1923, plani i parë rregullues i qytetit është hartuar nga arkitektë austriake. Pastaj ndërtimit në qendrës së Tiranës ishte pjesë e paketës së bashkëpunimit midis Zogut, mbretit të Shqipërisë dhe Italisë fashiste. Ahmet Zogu ishte udhëheqës i Shqipërisë nga viti 1922 deri 1939. Ai së pari shërbeu si kryeministër (1922-1924), më pas si President (1925-1928) dhe më në fund si Mbret (1928-1939). Qendra e Tiranës është projekti i Florestano di Fausto dhe Armando Brasini njohur arkitektët e periudhës Benito Musoloni në Itali.

Brasini hodhi bazat për modernizimin e rregullimin e ndërtesave ministrore në qendër të qytetit. Plani u shqyrtua nga arkitekti shqiptar Eshref Frashëri, arkitekti italian Castellani dhe arkitektët austriakë Ëeiss dhe Kohler. Ndërtesat moderne parlamentare shqiptare ka shërbyer si klub oficerësh. Në atë kohë, në shtator 1928, Zogu e Shqipërisë u kurorëzua Mbreti Zog I, Mbret i Shqiptarëve.

 

tirana-in-monarchy

Arkitektura Italiane

Arkitekt të njohur të periudhës së Musolinit në Itali, Florestano de Fausto dhe Armando Brasini, ishin mjeshtërat të cilët ndërtuan sheshin kryesor, e cila sot mban emrin e Kombëtar Skënderbeut Shqiptar, bulevardin e madh, ndërtesat e ministrive, bankën kombëtare, bashkinë e qytetit dhe Pallatin e Brigadave (ish-pallati mbretëror, sot Pallati presidencial). Në vitin 1939, Tirana u zaptua nga forcat fashiste emërimin e një qeverie kukull. Ndërkohë, arkitekti italian Gherardo Bosio iu kërkua të përpunonte planet e mëparshme dhe të prezantonte një projekt të ri në zonën e sotme të sheshit Nënë Tereza. Në fillim të viteve ‘40, pjesa jugore e bulevardit kryesor dhe ndërtesat përreth ishin përfunduar dhe u riemëruan me emra fashistë.

 

Italian-architecture-in-tirana

Stili Komunist

Nga viti 1944 deri më 1991, qyteti përjetoi një rënie në cilësinë arkitekturore. Filluan të ndërtoheshin masivisht komplekse apartamentesh të stilit socialist, ndërsa Sheshi Skënderbej u rindërtua me disa ndërtesa të cilat ishin shkatërruar. Për shembull, ish Pazari Vjetër i Tiranës dhe Katedralja Ortodokse u rrafshuan në tokë për ngritjen e pallatit sovjetik i quajtur Pallati i Kulturës. Ndërtesa e bashkisë të ndërtuara me stil italian u prishën dhe në vend të tyre u ndërtua Muzeu Historik Kombëtar, ndërsa struktura qe shërbente Parlamenti i Shqipërisë, gjatë monarkisë u shndërrua në teatër për fëmijë (Teatri i Kukullave sot).

Pjesa veriore e bulevardit kryesor u riemërua Stalin Bulevardi dhe statuja e tij ngritur në sheshin e qytetit. Si pronësia private makina u ndalua, transport në masë përbëhej kryesisht nga biçikleta, kamionë dhe autobusë. Pas vdekjes së Hoxhës, një muze piramidale u ndërtua në kujtesën e tij nga qeveria. Tani është e njohur si Piramida, por nuk ka të bëjë me Enver Hoxhën, ajo është kthyer në Qendrën Kulturore të Tiranës.

Pjesa e veriore e bulevardit kryesor u riemërua Bulevardi Stalin dhe statuaj e tij u ngrit në qendër të qytetit. Ndërsa zotërimi i makinave u ndalua, transporti për masën përbëhej kryesisht nga biçikletat,  kamionët dhe autobuzët. Pas vdekjes së Enver Hoxhës, një muze piramde u ndërtua në nder të tij nga qeveria. Tani është e njohur si Piramida, por nuk ka të bëjë më me Enver Hoxhën, ajo është kthyer qendrën kulturore të Tiranës.

Communist-style-in-tirana

Tirana Moderne

Sot, Tirana është qendra e jetës politike, ekonomike dhe kulturore e vendit, me rreth 1 000 000 banorë.

Në vitet e fundit Tirana ka pësuar ndryshime thelbësore në pamjen e saj. Apartamentet e kohës së komunizimit janë lyer në ngjyra të ndezura dhe modele abstrakte nga një artist i cili ishte kryetar i bashkisë (Z.Edi Rama). Kjo nuk ishte vetëm një rregullim por një frymëzim për banorët dhe gjithashtu vizitorët. Për më tepër Tirana ka pësuar një zhvillim gjithmonë në rritje në infrastrukturën moderne duke kontribuar në pamjen metropolitane të qytetit. Tirana po ndryshon çdo ditë. Sheshi Skenderbej është restauruar së fundi, inaugurimi i të cilit u bë më 10 Qershor 2017.

 

Modern-Tirana

Fakte interesante

 

Emri i Tiranës përmendet për herë të parë në një dokument venecian në vitin 1418

Dokumentimi i parë për popullsinë e Tiranës është përpiluar nga pushtuesit Osman në vitet 1431-1432 që zbulojnë 1000 banesa dhe 7300 banorë.

Në dokumentimin e vitit 1583 Tirana kishte 20 000 banorë

Në 1769 Tirana dhe rrethinat e eksportuan 2600 fuçi me vaj ulliri

Në fillim të shekullit XX Tirana kishte 140 000 rrënjë ullinj dhe 400 mullinj vaji, ndërsa tregu numëronte 700 dyqane.

Në vitin 1990 Tirana kishte 250 000 banorë, ndërsa tani ajo numron më shumë se 700 000, për shkak të zhvendosjes demografike të njerëzve nga i gjithë vendin drejt kryeqytetit

 

Pozita gjeografike

Tirana është kryeqyteti i Shqipërisë, një vend në Evropën Juglindore në kufi me Detin Adriatik dhe deti Jon. Ajo është e vendosur në rajonin jugperëndimor të Gadishullit Ballkanik, në mes të Greqisë në jug, Republika e Maqedonisë në lindje dhe Mali i Zi dhe Kosova në veri. Tirana është e pozicionuar pothuajse në qendër të vendit, 30 km larg bregdetit Adriatik.

TAGS: Rreth Tiranes, Historiku i Tiranes, Themelimi i qytetit te Tiranes, Eksploro Tiranen

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies