Muzeu ‘Shtëpia me gjethe’ fiton çmimin Muzeu i vitit 2020

Muzeu “Shtëpia e gjetheve” ka fituar çmimin “Muzeu i Keshillit Europian 2020”. Muzeu u përzgjodh nga Komiteti i Kulturës i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE) në ditën e sotme, në një takim në Paris.

Muzeu Kombëtar i Mbikëqyrjes Sekrete "Shtëpia e Gjetheve" përkujton dhunën psikologjike dhe kontrollin e plotë të qytetarëve gjatë regjimit komunist në Shqipëri (1944-1991) gjatë së cilës 18,000 njerëz u ndoqën penalisht dhe 5.000 u ekzekutuan. Muzeu ndodhet në ish-shtëpinë e Sigurimit të Shtetit në qendër të Tiranës, e cila shërbente si Drejtoria Qendrore e Sigurimit. Karakteristika e veçantë e këtij muzeu të vogël është se ai ka mbetur praktikisht i paprekur me pajisje origjinale dhe regjistrime të cilat tani ruhen në arkiva.

Muzeu i Keshillit Europian 2020 e ka zanafillen në vitin 1977 dhe i është dhënë vit pas viti një muzeu që gjykohet të ketë dhënë një kontribut të rëndësishëm në njohjen e trashëgimisë kulturore evropiane, promovimin e të drejtave të njeriut dhe demokracisë, kapërcimi i barrierave sociale, politike dhe kulturore. Ky muze i njeh vizitorët me të shkuarën e hidhur të Shqipërisë, duke i bërë më të vetëdijshëm për çështjet sociale bashkëkohore dhe zhvillimin e demokracisë.  

Muzeut fitues i jepet një statuje e bronztë nga Joan Miró, të cilën muzeu do ta mbajë për një vit, së bashku me një diplomë. Çmimi vendoset në bazë të tre propozimeve të paraqitura nga një juri e Forumit Evropian të Muzeumeve, dhe bën pjesë në çmimet e Muzeut Evropian të Vitit.

Fituesit e fundit të çmimit përfshijnë Muzeun e Komunikimit në Bern, Zvicër (2019), Muzeun e Fëmijërisë së Luftës në Sarajevë, Bosnje dhe Hercegovinë (2018), dhe Qendrën e Shprehjeve dhe Kujtesës së Karaibeve të Tregtisë së Skllevërve dhe Skllavërisë në Guadeloupe, Francë (2017).

Burimi: Parliamentary Assembly

Buy Tirana Album

Buy Tirana Album online, visit Tirana
Daytrips in Tirana

Cave of Pellumbas tour in Tirana
Communist Architecture tour in Tirana
Old Villas tour in Tirana
Tirana - Dajti Mountain Cable Car
Editor's choice

Tours to Albania

Hotel Colosseo Tirana Albania

Dajti ekspres

Easy Rent a Car

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies