INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Numri i shfaqjeve kulturore gjithsej në tremujorin e dytë 2019 është 372, duke shënuar rritje prej 28,3%, në krahasim me tremujorin e dytë 2018. Sipas statistikave te sapopublikuara të INSTAT, vihet re një rritje e interesit për kulturën, si për shfaqje, vizita kulturore, si dhe librin.

INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Në institucionet qendrore të artit dhe kulturës, në tremujorin e dytë të vitit 2019, janë organizuar 18 premiera, pa pësuar ndryshim nga tremujori i dytë 2018. Në tremujorin e dytë 2019, numri i spektatorëve është 71.970, duke shënuar rritje me 46,9%, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Pjesëmarrja mesatare në tremujorin e dytë 2019 është 193 spektatorë për shfaqje nga 169 spektatorë në tremujorin e dytë 2018.

INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Institucione qendrore të artit dhe kulturës

Në tremujorin e dytë 2019, Teatri Kombëtar Eksperimental është institucioni që ka realizuar numrin më të lartë të shfaqjeve gjithsej, me 143 të tilla, 24 shfaqje më shumë, krahasuar me tremujorin e dytë 2018. Teatri Kombëtar i Operës, Baletit dhe Ansamblit Popullor ka realizuar numrin më të lartë të premierave, 12 premiera, dy më shumë, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

INSTAT- Rritet interesi i shqiptarëve për kulturën

Në tremujorin e dytë 2019, Teatri Kombëtar Eksperimental është institucioni që ka numrin më të lartë të spektatorëve, me 19.154 të tillë, duke shënuar një rritje me 30,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Numri mesatar i spektatorëve për shfaqje ka shënuar një rritje, nga 169 spektatorë për shfaqje, në tremujorin e dytë të vitit 2018, në 193 spektatorë për shfaqje, në tremujorin e dytë 2019. Rritja është në masën 14,5 %.

Trashëgimia kulturore

Numri i vizitorëve gjithsej në muze, kala dhe parqe arkeologjike, në tremujorin e dytë 2019 është 331.767 vizitorë, duke shënuar rritje me 3,0%, krahasuar me tremujorin e dytë të vitit të kaluar. Nga totali i vizitorëve në institucionet e trashëgimisë kulturore, 103.536 janë vizitorë në muze, 97.446 vizitorë në kala e monumente të tjera dhe 130.785 janë vizitorë në parqe arkeologjike.

Në tremujorin e dytë 2019, numri i vizitorëve gjithsej të huaj në muze, kala dhe parqe arkeologjike ishte 178.560, duke shënuar një rritjeme 24,7 %, krahasuar me tremujorin e dytë 2018.Gjatë tremujorit të dytë 2019, në të gjithë institucionet e trashëgimisë kulturore vihet re një përqindje më e lartë e vizitorëve të huaj krahasuar me vizitorët vendas.

Biblioteka Kombëtare

 

Në tremujorin e dytë 2019, numri i shërbimeve të njësive bibliotekare është 27.180 njësi, 29,3 % më shumë, krahasuar me tremujorin e dytë të vitit 2018. Në tremujorin e dytë 2019, numri i frekuentuesve në Bibliotekën Kombëtare është 37.026, duke shënuar rritje me 63,6%, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Në Bibliotekën Kombëtare, në tremujorin e dytë 2019 janë afishuar 1.118 tituj të rinj dhe 3.699 ekzemplarë të rinj.

 

Burimi: Revista Monitor

Buy Tirana Album

Buy Tirana Album online, visit Tirana
Daytrips in Tirana

Cave of Pellumbas tour in Tirana
Communist Architecture tour in Tirana
Old Villas tour in Tirana
Tirana - Dajti Mountain Cable Car
Editor's choice

Tours to Albania

Hotel Colosseo Tirana Albania

Dajti ekspres

Easy Rent a Car

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies