Vjosa dhe historia e saj në ekspozitë në Tiranë

Lumi Vjosa është një nga pasuritë natyrale më unike në Shqipëri, dhe si I tillë duhet mbrojtur. Përse është unik? Sepse sipas shkenctarëve, ai është lumi i vetëm i egër i mbetur në Europë, që ende rrjedh në rrugën e vet natyrale, pa asnjë devijim.

Lumi Vjosa ekspozite ne Tirane

Por ndoshta kjo nuk do vazhdojë gjatë, pasi qeveria shqiptare ka miratuar ndërtimin e 6 HEC-eve përgjatë përrenjeve që furnizojnë Vjosën, dy prej të cilëve kanë përfunduar dhe i treti po ndërtohet. Gjëja e mirë në këtë histori është se Vjosa dhe shtrati i tij ende nuk janë prekur, por është ndërhyrë në përrenjtë dhe lumenjtë e vegjël që furnizojnë Vjosen, dhe ndoshta herët e vonë, Vjosa nuk do të ketë më ujë si më parë.

Lumi Vjosa ekspozite ne Tirane

Një ekspozitë fotografike u hap më 13 qershor në mjediset e Muzeut Historik Kombëtar, me punët e 7 fotografëve dhe gazetarëve që po kontribuojnë në mbrojtjen e Vjosës. Ekspozita u hap nga organizata ambjentaliste Eco Albania dhe do të shëtisë në disa qytete të jugut, vecanërisht në Gjirokastër e Tepelenë që lagen nga Vjosa.

Lumi Vjosa ekspozite ne Tirane

7 fotogragët janë: Roland Tasho (fotograf profesionist), Roland Dorozhani (fotograf, pamjet ajrore), Adrian Guri (ambjentalist); Artan Rama (gazetar investigativ) Gregor Subic (biolog dhe film-maker nga Sllovenia. Robert Hackman (i lindur ne Australi dhe jeton në Londer, që boton punët e tij në National Geographic), Nick St Oegger (ambjentalisht nga Kalifronia). Nick ishte prezent në ceremoninë e hapjes dhe shprehu emocionet e tij si erdhi në Shqipëri për herë të parë në 2013 dhe sa shumë i bëri përshtypje lumi Vjosa dhe bukuritë e Shqipërisë.

Lumi Vjosa ekspozite ne Tirane

Fotot kryesore ishin për dy ndërtimet problematike, për HEC –et e Pocemit dhe Kalivacit si dhe impakti që kanë sjellë këto ndërtime në jetën e banorëve, në tokën bujqesore të tyre por dhe në lumenjtë ku janë ndërtuar që furnizojnë Vjosën.

Lumi Vjosa ekspozite ne Tirane

Disa foto janë artistike, si ato të Roland Tashos, vecanërisht një foto e ish deputetes së parlamentit Europian Ulrike Lunacek me kostum popullor në Tepelëna dhe një foto tjetër e një grupi dizenjatorësh nga Patagonia, gjatë një vizite në Vjosë, me veshje tradicionale shqiptare në Luginën e Bencës. Patagonia është një brand veshjesh që mbëhtesin fushatën “Ruani zemrën blu të Europës”. Ekspozita është e hapur për 4 ditë.

Lumi Vjosa ekspozite ne Tirane

Buy Tirana Album

Buy Tirana Album online, visit Tirana
Daytrips in Tirana

Cave of Pellumbas tour in Tirana
Communist Architecture tour in Tirana
Old Villas tour in Tirana
Tirana - Dajti Mountain Cable Car
Editor's choice

Tours to Albania

Hotel Colosseo Tirana Albania

Dajti ekspres

Easy Rent a Car

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies