Kafja për shqiptarët, stil jetese

A e dini se Tirana është qyteti i dytë në botë për numrin e lartë të bar-kafeve për banorë? Sipas statistikave 18 % e bizneseve në Shqipëri janë bare ose restorante. INSTAT konfirmon se janë 473  bar-kafe për 100,000 banorë në Shqipëri. Shqipëra është vend i dytë pas Spanjës, e ndjekur nga Qipro. Në Amsterdam janë 63 bar-kafe për 100,000 banorë, ndërsa në Berlin janë 36, në Londër 32 etj.

Këto nuk janë thjesht statistika. Kjo mund të shihet shumë qartë nëse viziton Tiranën. Çdo turist që vjen për herë të parë në Tiranë i bën përshtypje numri i lartë i bareve në çdo cep të kryeqytetit. Ka aq shumë larmishmëri baresh sa vështirë të zgjedhësh. Baret janë me dizajn të bukur si jashtë dhe brenda, të mobiluara estetikisht që i bën akoma më të frekuentuara. Por, numri më i madh i bareve ndodhet në zonën e ish-Bllokut, në zemër të Tiranës. Teksa e mendon të duket paradoksale se si gjatë komunizmit ka qenë e ndaluar për njerëzit, pasi ishte zona më e pasur e gjithë Shqipërisë ku jetonin udhëheqësit e partisë komuniste, ndërsa pjesa tjetër e vendit ishte e zhytur në varfëri.

Sot, ka ndryshuar  çdo gjë. Kultura e kafesë mund të thuhet se është kthyer në një traditë në Shqipëri, në një stil jetese. Këtu nuk mund t’a fillosh ditën pa kafe. Shumë njerëz pijnë dy kafe në ditë, ka dhe të tjerë që konsumojnë deri në 5 kafe në ditë. Konsumatorët më të mëdhenj janë të rinjtë e papunë. Veç kësaj, ka persona që takimet apo diskutimet e biznesit i kryejnë në kafe si një shenjë  afrimiteti dhe bashkëpunimi miqësor. Një shprehje që na dallon ne shqiptarët është: “Dalim për kafe”, kur në të vërtetë mund të shkojmë në bar për të konsumuar diçka tjetër dhe jo kafe. Është vendi ku lidhen miqësitë, ku firmosen shumë marrëveshje, ku lidhen martesat, ku respektohet miku etj. Turistët gjithashtu nuk i shpëtojnë këtij stili jetese, madje e përqafojnë me kënaqësi.. 

Ne ju sjellim një galeri fotosh të bareve në Tiranë të fotografuara këtë pranverë!

Coffee Culture in Tirana

Kafja, stil jetese për shqiptarët

Kafja, stil jetese për shqiptarët

Kafja, stil jetese për shqiptarët

Kafja, stil jetese për shqiptarët

Kafja, stil jetese për shqiptarët

Buy Tirana Album

Buy Tirana Album online, visit Tirana
Daytrips in Tirana

Cave of Pellumbas tour in Tirana
Communist Architecture tour in Tirana
Old Villas tour in Tirana
Tirana - Dajti Mountain Cable Car
Editor's choice

gif_img

Hotel Colosseo Tirana Albania

Dajti ekspres

Easy Rent a Car

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies