60 vjet histori e Ansamblit të Valleve dhe Këngëve Popullore

Ansambli Popullor Kombëtar festoi 60 vjetorin e tij me një koncert festiv gala të zhvilluar më 11-12 nëntor në Tiranë. Artistët më të njohur, të cilët kanë bërë histori në Ansambël, u ftuan në skenë për të performuar dhe për të sjellë kujtimet e tyre. Ishte një shfaqje fantastike me muzikën më të mirë popullore dhe valle shqiptare gjatë dekadave të fundit. Ky ansambël është shumë i rëndësishëm për rolin e tij në ruajtjen e trashëgimisë së kulturës dhe traditës së kaluar nga një brez në tjetrin.

What to do in November in Tirana

Ansambli si institucion u krijua në vjeshtën e vitit 1957, me të gjitha komponentët artistikë që ka tani. Por origjina e Ansamblit është më e hershme, në vitet 1950 me "Orkestrën Filarmonike Shqiptare", e cila i dha shfaqjet e para me Muzikën Folklorike dhe Valle në skena ose sheshe të ndryshme të Shqipërisë. Këto shfaqje përfshinin: "Dasma Shqiptare 1947," Vëllazëria e Popujve "(1950)" Flamuri i paqes "1952 etj. Artistët kryesorë që luajtën në këto shfaqje të para, ishin pjesë e grupit kryesor që ka krijuar Ansamblin Popullor Kombëtar.

Ky institucion është 60 vjeç, por nuk do të thotë që këngët dhe tradita e shqiptarëve janë kaq të reja. Ato janë krijuar në shekuj, dhe i janë transmetuar gjeneratës sonë nga paraardhësit tanë. Përmes këngëve dhe valleve kjo trupë tregon traditat më të mira të veshjeve të zonave të ndryshme të Shqipërisë. Ne vazhdojmë të mbajmë të njëjtën traditë, duke prodhuar modelet origjinale të kostumeve dhe duke i prezantuar ato jo vetëm në koncerte në Shqipëri, por edhe jashtë saj.

What to do in November in Tirana

Artistët kryesorë që u kujtuan në këtë 60 vjet, që kanë kontribuar më shumë për ruajtjen e muzikës popullore dhe valleve tradicionale janë: kompozitori i madh Cesk Zadeja, drejtori i parë artistik i këtij Ansambli në 1957 dhe koreografi i talentuar Gezim Gaceli, si drejtor i parë i Grupit të Valleve. Artistët e tjerë u kujtuan në këtë përvjetor: Tish Daija, Milto Vako, Aleksandër Peçi, Panajot Kanaçi, Besim Zekthi, Agron Aliaj, Engjëll Tërshana, Ramazan Bogdani, Fehmi Shaqiri, Besim Jazexhiu dhe çifti më i mirë i kërcimtarëve Rexhep Çeliku dhe Liljana Cingu. Pjesë e këtij Ansambli ishin edhe emrat e njohur të repertorit shqiptar si Vaçe Zela, Ibrahim Tukiçi, Luçie Miloti, Fitnete Rexha, Irini Qirjako, Merita Halili, Fatma Zyberi, Janaq Mici, Fiqerete Kapaj, Valdete Hoxha etj.

 

What to do in November in Tirana

Në ceremoninë e mbylljes të këtij përvjetori festiv ishte i pranishëm Presidenti i Shqipërisë, Ministrja Kulturës dhe shumë personalitete të tjera të larta. Një nga valltarët e vjetër Besim Zekthi u nderua me çmimin më të lartë të nderit të Kombit nga Presidenti i Republikës.

Buy Tirana Album

Buy Tirana Album online, visit Tirana
Daytrips in Tirana

Cave of Pellumbas tour in Tirana
Communist Architecture tour in Tirana
Old Villas tour in Tirana
Tirana - Dajti Mountain Cable Car
Editor's choice

gif_img

Hotel Colosseo Tirana Albania

Dajti ekspres

Theranda Hotel

Tropikal Resort