Xhamia e Et'hem Beut

  • Xhami ne qender Ethem Bej visit Tirana
  • Tirane, Shqiperi, Xhamia Ethem Bej

E vetmja xhami në zemër të Tiranës, e cila bashkë me Kullën e Sahatit, Muzeun Kombëtar dhe Teatrin e Operave, rrethojnë sheshin e famshëm Skenderbej. Xhamia e Et'hem Beut u krijua në fund të shekullit XVIII nga Mulla Beu dhe u përfundua nga i biri i tij Haxhi Et’hem Beu në çerekun e parë të shekullit të XIX. Xhamia ishte nga të paktat që I shpëtoi një fushatë dhune gjatë së cilës shumë kisha xhami, teqe, manastire dhe institucione të tjera fetare u mbyllën ose u kthyen në magazina, palestra apo vend trajnime në fund të vitit 1967. Në 18 janar 1991 pavarësisht kundërshtive të autoriteteve komuniste, 10,000 njerëz hynë në xhami me flamuj në duar. Kjo shënoi njëherësh dhe rënien e komunizmit në Shqipëri dhe rilindjen e besimit fetar në Shqipëri. Arkitektura e mrekullueshme e xhamisë është e dekoruar me piktura murale nga tradita orientale. Afrekset e xhamisë të cilat pasqyrojnë pemë, shatërvane dhe ura, natyre të qetë janë të rralla për artin islamik. Turet në xhami mund të bëhen çdo ditë, me përjashtim të momenteve kur ka falje. 

Xhamia është mbyllur përkohësishtë për restaurim.

Lexoni lajminn këtu!

TAGS: Xhamia e Ethem Beut ne Tirane, Monumente Kulturore ne Tirane, Cfar te besh ne Tirane

Qender e Tiranës

Sheshi Skënderbej

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies