Ekspozitë

Trashëgimia industriale: një burim ‘i brishtë’ që duhet të përmirësohet - nga njohuria te ripërdorimi i përshtatshëm dhe i qëndrueshëm.
Ekspozita synon të tregojë shembuj të zonave industriale të ndërtuara në gjysmën e parë të viteve ‘900, një moment historik në të cilin marrëdhëniet midis Italisë dhe Shqipërisë u konsoliduan dhe patën një shtysë të re duke filluar nga viti 1990. Në fakt, daton në vitin 1924 nënshkrimi në Romë i një "traktati të tregtisë dhe lundrimit" dhe një "marrëveshje themelimi", dhe nis prej vitit 1925 një zhvillim vendimtar i marrëdhënieve ekonomike midis dy shteteve, e rregulluar nga dy marrëveshje, e para e cila i jepte "Ferrovie dello Stato Italiane - Hekurudhat e Shtetit Italian" një sipërfaqe prej 47,213 hektarësh për kërkimin dhe nxjerrjen e naftës, e dyta në të cilën " Gruppo Finanziario Italiano - Grupi Financiar Italian" mori përsipër krijimin e "Bankës Kombëtare të Shqipërisë" dhe "Shoqërisë për Zhvillimin Ekonomik të Shqipëria” (Svea). Me këto, Italia shfaqi synimin e saj për të sjellë në Shqipëri kontributin e përvojës, nismës dhe kapitalit të saj për të mbështetur Shqipërinë në rrugën e progresit ekonomik, nëpërmjet krijimit të bazave thelbësore për vlerësimin e burimeve të saj të pazbuluara.

04 Maj 2023 | ora 18:00
Sheshi Nënë Tereza

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies