Ditët e Kujtesës 2021-Ceremonia e hapjes

Ceremonia e hapjes “Ditët e Kujtesës 2021”

DITA 1

- E Premte, 19 Shkurt

- Vendi 1: Hotel Rogner, Antigonea 1 Dhomë

- Vendi paralel 2: Zoom & Drejtpërdrejt në IDMC Media Sociale

 

Edicioni i 6-të i “Ditët e Kujtesës 2021” do të jetë i hapur në 19 Shkurt në Hotel Rogner në praninë fizike dhe virtuale të partnerëve, aktorëve vendas dhe të huaj që punojnë në fushën e kujtesës.

Në ceremoninë e hapjes do të prezantohet “Komunizmi në Shqipëri – Këndvështrime” fjalim nga Prof. Oliver Schmitt, historian austriak. “Komunizmi në Shqipëri shpesh shihet ose si një rast i veçantë dhe kështu ekzotik midis regjimeve komuniste; ose vendi është lënë pas dore në studimet krahasuese mbi komunizmin. Leksioni shqyrton pyetjen se si komunizmi në Shqipëri mund të përfshihet në analiza krahasuese dhe kështu të bëhet më i dukshëm ", - Oliver Schmitt.

Ceremonia do të organizohet nga IDMC dhe KAS dhe është një event i hapur publik, i cili do të transmetohet përmes Facebook dhe Youtube për të gjithë ata që kanë interes në çështjen e ballafaqimit me të kaluarën komuniste.

PANEL DISKUTIMI

30 vjet pas - Sa e njohim regjimin komunist? Diskutim në panel me historianë nga Shqipëria, Austria, Zvicra, SHBA.

Qëllimi i këtij diskutimi është të reflektojë mbi komunizmin shqiptar dhe gjendjen e artit tre dekada pas rënies së regjimit. Ekspertët Oliver Schmitt, Daniel Ursprung, Elidor Mëhilli, Idrit Idrizi dhe Valentina Duka do të diskutojnë pyetjet vijuese: Cilat specifika dhe cilat të përbashkëta mund të vërejmë në krahasim me sistemet e tjera socialiste dhe cilat kanë pasur vazhdimësi dhe ndryshime në lidhje me periudhat e tjera të historisë shqiptare? Çfarë rezultatesh kanë arritur kërkimet historike në këto 30 vjet? Cilat perspektiva dhe qasje duhen për të kuptuar më mirë komunizmin? Cilat tema meritojnë vëmendje të veçantë?

Ne përdorim cookies për një numër arsyesh, të tilla si mbajtja e besueshme dhe e sigurt e Visit Tirana, personalizimi i përmbajtjes dhe reklamave, ofrimi i veçorive të mediave sociale dhe analizimi i përdorimit të faqeve tona.

Prano Cookies